Lose Weight – Find the Most Important Reasons Hindering You

HERE ARE WHAT EXPERTS AGREE ARE THE MOST IMPORTANT REASONS WHY DIFFICULT TO LOSE WEIGHT;

FIND  THE 2 OR 3 REASONS BELOW THAT ARE MOST LIKELY YOU, – CONCENTRATE YOUR EFFORTS AROUND THEM, AND YOU ARE UP TO A SOUND, EFFECTIVE BASIC START:

1.  You don’t have enough muscles.

2.  Genetics.

3.  Age.

4.  Easy access to food and drink.

5.  Medicines.

6.  You underestimate how much you eat.

7.  You are unconcentrated when you eat.

8.  You deny yourself everything – until – BANG!  enough of that!

9. You overestimate your own training efforts.

 

BUT HOW TO REDUCE MY WEIGHT THEN?   FOCUS IS THE KEY. HERE IS  HOW TO START:  FIND THE 2 OR 3 MOST IMPORTANT FACTORS OF THE ABOVE MENTIONED FACTOR YOU THINK APPLY FOR YOU – AND FOCUS YOUR EFFORTS ABOUT THOSE 2-3 FACTORS. HERE ARE SOME TIPS:

1. Muscles. The more Muscles, the faster burning of fat.

Fat and muscle cells burn calories all the time – whether you run, read or sleep. But muscle cells burns more calories than fat cells.  That is the reason men burn calories quicker than women; they simply have larger mass of muscles.

Solution: Exercise!
No need for big muscles, simply build and maintain your musclemass week after week, year after year (walk a little more, use stairs instead of lift, etc., ) to increase your caloryburning – little by little, step by step!

2 Genetics. Fat parents increase possibility of fat children.

If both your parents are fat, then more likely that you too will be like them, according to doctor and scientist Jill Comess at Norfolk State University i Virginia. – “Scientists claim that your genes account for 50-90% of your bodyfat” she says.

Solution: You can do someth about it, – but your challenge is 10-50% higher than most others.
Fortunately you can do something about it: Only your challenge is  10-50% tougher than most others.

-She also says that it is important to know :” If you are overweight, you can improve your health significantly by reducing your weight by only 3-4 pounds; this will make you less susceptible for diabetes, high blood pressure, heart diseases and cancer. “If an overweight woman reduces her weight by only 5%, she increases her possibility to improve her blood pressure and avoid need for medicines”, Comess says.

3. Age.

Age in itself slows down the fat burning process. – And life style has a tendency to be more sedate. Less active, more passive! With age, you are probably spending a lot more time in your couch, and/or long office hours.  (By the way; younger and younger people now more easily get into fat burning problems as a consequence of hours in front of the computer, instead of outdoor activities). And what about now using car even for short shopping errands, instead of walking/bicycling?

This inactivity leads to not only slower fat burning, but also to a gradually losing of muscle mass, and replacing it with body fat. Luckily you can do something about it!

Solution: Stay active!
Dont underestimate the mere effect of movement. Every little thing that make you move is positive.  Maybe you already take a daily half hour walk, – but what about the other 23 and half hours?

It is quite simple: Walk over to your collegue instead of sending an email. Sometimes cook a meal instead of going by car to buy a pizza….

Research shows that slim persons generally move more than not so slim persons!Move a little bit more around, – and the difference can easily be that you burn off 300-400 more calories daily – the same as two pieces of chocolate cake!

4 Easier access to food and drink than ever before.

Before specialized food shops (often right around the corner!) and supermarkeds with overwhelming amounts of food, our body had developed complex mechanisms to keep abreast with hunger.

Today, with an abundance of food everywhere, these mechanisms actually work against us, according to doctor and researcher Jim Anderson at University of Kentucky.

The bodys well developed hormonell respons to food, is not at all adapted to our sedate lifestyle, – and too much junk food like chips, candies and pizza he says.  Therefore now more difficult to keep an ideal weight.

Solution: Work hard with sorting “good” from “bad” food. Vegetables always a winner!
You can’t beat the evolution.  But you can put in an extra effort about things you can control yourself:

Be active every day, eat food with less calories, but containing more nutritients, like Broccoli, Carrots, Tomatoes, Green Beans, and other vegetables.

5. Medicines. Be aware of medicines for diabetes, depression,high blood pressure and inflammations.

Some of these medicines can make you more hungry, while others can stimulate storing of fatcells.

Solution: Confer with doctor if alternative medicines or lower quantity.
Ask your doctor if possibly other and better types of medicines, og if you can reduce the intake.  But always ask your doctor first!

6. You Underestimate how much you eat.

Even dieticians occasionally make mistakes about the counting of calories.  And a study has shown that owerweight persons in particular, make more underestimating errors than others.

A common mistake is to underestimate the portion size.

Solution: Spend 2 weeks measuring your calorie intake.

7. You are unconcentrated when you eat.

Do you eat dinner while watching TV?  Do you finish your meal when you are not hungry any longer – or when the TV program is over?

Studies show that watching TV while eating simply makes you eat more!

Not to mention nipping a little bit here and there from your bowl of potatochips/candies without noticing?

Solution: Finish in time!

No bags, no boxes!

8. You deny yourself everything!

Your list of food-not-to-eat is looong! And you try for days to avoid everything.

Then the inevitable happens:  You overeat, and afterwards are angry at yourself. Well, well you think, coming Monday, i will start eating sensibly.  The problem is simply that you will not lose weight that way.

Solution: Start focusing on food you know have a positive effect.  A little bit unhealthy food from time is ok. 

Change focus from not-to-eat food to food that is good for you. If you eat healthy food 90% of the time, then there is no problem if you eat a little bit unhealthy the last 10%.

9. You overestimate your own training efforts.

Solution: Exercises ARE important – but stop rewarding yourself with food afterwards!
Training is definitely an important factor in keeping a healthy weight and beeing healthy – but don’t treat yourself with unnecessary food (but fruits like a banana is good for your body) after some good exercise.. Then all the benefits of your physical exercise evaporates.

Click here to find a very inexpensive, but good weightloss method that can help you under way.

Click here to find a Fat Loss Program which is specially customized to age and body shape:

 

Leave a Reply

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien